Jump to content

DONT STAY LURKING AS A GUEST,

JOIN TEF AND BENEFIT FROM MEMBERSHIP:

CLICK HERE TO JOIN.
  •  
     
     
Countdown To Christmas!
 

 

Algor Akl781/wh Cutting Rcd


Recommended Posts

Hi all,

 

I am not sure or have not been able to locate the correct answer.

 

I have an Algor AKL781/WH, it is tripping the RCD only when the oven gets to the temperature. Inherited when we bought the house 6yrs ago so not sure of exact age.

 

We can then go and flick the RCD switch back on and usually unless we leave the door open a bit too long it will not trip the electric again.

 

For instance, say we set it to 175 degrees, it will trip, we reset RCD, then it will work ok, unless as mentioned we open door or adjust the oven to a higher temp.

 

I am not an electrician but know the basics of wiring and always willing to give something a go.

 

Any help or advise as to what it could be would be greatly appreciated.

 

Thank you in advance

 

Dave

Link to comment
Share on other sites
 
ProDave

Yes almost certainly the element.

 

Trouble is it may test okay when cold.

 

They are not expensive so get that replaced first and see if it fixes the fault.  Probably cheaper just to replace it than have someone keep on trying to scientifically find the fault.

Link to comment
Share on other sites
 
Andy™

most likely element, possibly fan

Link to comment
Share on other sites
 

could be the stat, as it works again after the RCD is reset

Link to comment
Share on other sites
 

Looking on t'internet, element should be no more than £12 so will get that ordered :)

 

Will let you know, its worth a shout.

 

If its not the element, what about the thermostat, since its only cutting when getting to temp?

Link to comment
Share on other sites
 
Andy™

very unlikely to be thermostat. never seen one fail that would trip an RCD

 

as said above, its either element r fan

Link to comment
Share on other sites
 

Got the element ordered so even if it is not this, then it has not been expensive to rule out.

 

Even better if it is the element as its been a pretty cheap repair.

 

Thank you so far :)

Link to comment
Share on other sites
 
 

Sorry new to this forum, scoob button???

I am a newbie so cant scoob yet looking into it, sorry mate

Link to comment
Share on other sites
 
Andy™

your that desperate you need to change the forum settings to make you look more popular!?

Link to comment
Share on other sites
 
sprocketflup

your that desperate you need to change the forum settings to make you look more popular!?

:slap

Link to comment
Share on other sites
 
Sharpend

your that desperate you need to change the forum settings to make you look more popular!?

Ooooooouchh!!

:slap

Link to comment
Share on other sites
 

Bless `im :slap

Link to comment
Share on other sites
 

Element has arrived today, so took it out and changed it out.

 

Good news, its all working, appreciate the advice , took it upto175, 200 and then 225 and did not cut out electric.

 

Thankyou people, really appreciate the advice

Link to comment
Share on other sites
 
ProDave

Thanks for the update and glad the forum was helpful.

Link to comment
Share on other sites
 

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
  • Create New...

Important Information

Terms of UseWe have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.