Jump to content

DONT STAY LURKING AS A GUEST,

JOIN TEF AND BENEFIT FROM MEMBERSHIP:

CLICK HERE TO JOIN.

Recommended Posts

Mastbruch

Evening Fellas.

 

I have basically set up a little test rig at home and when I get to testing the polarity on the 2 way lighting circuit nothing is happening when I switch the switches for polarity, its staying on the 0.72 I originally got on testing between the earth and line.

 

I have checked the wiring in the ceiling rose and the 2 switches and all look spot on. So I am stuck on this.

 

Any ideas

 

Thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites
Andy™

you dont have switches for polarity in a normal installation, so a diagram of what you have done would be helpful

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mastbruch

Hi Andy basically exactly the same as the fella in this video. Where he is testing continuity and at the same time flicking the switches for polarity.  His r1 +r2 was 0.12 and then 999 when he flicked the switches yet on mine my reading is staying the same. 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sidney

Sounds like your switched line isn't actually switched.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mastbruch
13 minutes ago, Sidney said:

Sounds like your switched line isn't actually switched.

 

I may sound a bit stupid here but what do you mean mate and can this be corrected.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Murdoch

Or the strappers are connected incorrectly

Edited by Murdoch

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mastbruch
5 minutes ago, Murdoch said:

Or the strappers are connected incorrectly

Cheers for the reply.

 

Just checked again and they look correct,.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Murdoch

Have you connected the SL to the correct part of the light fitting?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mastbruch
14 minutes ago, Murdoch said:

Have you connected the SL to the correct part of the light fitting?

 

I will go and have a proper look again and will get back.

Share this post


Link to post
Share on other sites
ProDave

You are not testing at the loop through connection are you?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Murdoch

Or if you are using a kewtech adapter, are you actually reading Rn + R2 which obviously won’t change when the switch is switched...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mastbruch
27 minutes ago, Murdoch said:

Or if you are using a kewtech adapter, are you actually reading Rn + R2 which obviously won’t change when the switch is switched...

 

I am using a Kewtech mate, I am putting one of the testing ends on the earth terminal in the ceiling rose and the other testing end on the switched live. 

28 minutes ago, ProDave said:

You are not testing at the loop through connection are you?

 

Loop through connection?

Edited by Mastbruch

Share this post


Link to post
Share on other sites
Murdoch

Something isn’t connected correctly

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mastbruch
Just now, Murdoch said:

Something isn’t connected correctly

 

I am going to have a proper good luck tomorrow, its got to be wired up wrong as you suggest.

 

I think I have tested it all properly, put the line into the earth terminal on the CU, nulled the MFT, gone to low OHMS continuity, then crocadiled the earth on the rose while connecting the other lead to the SL.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tony S

Ignore the intermediate switch.

 

 

784304366_Threeway1.jpg.66be708e9e3994d0cf5e9716c0c875a3.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mastbruch

Thank You Tony will check out that Diagram to mine.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ardet R

If you have loop in wiring as per Tony's diagram then when you are testing for polarity and the readings are coming out the same, test the same test but put one probe on the permanent line (the other on earth) and see if that remains at 999 no matter where the switch is.

If so then you have connected the permanent line to the lamp and the switch is just connecting the loop in to the loop in.

This is particularly easy to do if wiring in singles.

 

784.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mastbruch

Still not happening after following diagrams. I am getting 0.24 ohms between the Earth and SL then nothing whatsoever happens when I switch the 2 switches below. starting to get on my nerves now TBH. 

 

I have defiantly done the wiring correct. Took the N CPC & L to the ceiling rose, copied the diagrams from the ceiling rose to both sockets. To test continuity I have placed the line in to the earth bar yet still nothing. 

 

The tester seems to be taking forever to Null too

 

Would it be the tester do you think?

Share this post


Link to post
Share on other sites
kerching

Are batteries ok

leads

how are you nulling it

have you got a check card or known resistor you can check against?....if not then get an old lamp of known wattage, do a few sums to calculate resistance and use that

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mastbruch
8 minutes ago, kerching said:

Are batteries ok

leads

how are you nulling it

have you got a check card or known resistor you can check against?....if not then get an old lamp of known wattage, do a few sums to calculate resistance and use that

It hasn't been calibrated as yet mate I have it booked in for Thursday. I am Nulling it with both crocodile jaws, It kept beeping twice then kept coming up with 5.00 for some reason then eventually it would Null.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Murdoch
1 hour ago, Mastbruch said:

Still not happening after following diagrams. I am getting 0.24 ohms between the Earth and SL then nothing whatsoever happens when I switch the 2 switches below. starting to get on my nerves now TBH. 

 

I have defiantly done the wiring correct. Took the N CPC & L to the ceiling rose, copied the diagrams from the ceiling rose to both sockets. To test continuity I have placed the line in to the earth bar yet still nothing. 

 

Are you switching 1 switch, then retesting, or switching both and retesting?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mastbruch
8 minutes ago, Murdoch said:

 

Are you switching 1 switch, then retesting, or switching both and retesting?

 

I am holding one crocodile clip on the Earth and the other on the line whilst flicking the switches.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Murdoch
4 minutes ago, Mastbruch said:

 

I am holding one crocodile clip on the Earth and the other on the line whilst flicking the switches.

 

Hum, if you test, then flick both switches, you go from connected to connected.

 

Try it again, but just flick 1 switch then test again

Edited by Murdoch

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mastbruch
34 minutes ago, Murdoch said:

 

Hum, if you test, then flick both switches, you go from connected to connected.

 

Try it again, but just flick 1 switch then test again

 

Right here goes.. When I then tested again I got 0.20 ohms whilst pinning on to the Earth and SL I then switched the switches and nothing but it seem to work if I press the switch off and press the test button again I get 19.99 then when I press the switch again and press test it goes to 0.20 and again press the switch then press test back to 19.99.

 

On this video he doesnt press the test button again.  

 

 

 

Edited by Mastbruch

Share this post


Link to post
Share on other sites
Murdoch

What reading does the mft show if it not connected to anything?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

Terms of UseWe have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.