Jump to content

DONT STAY LURKING AS A GUEST,

JOIN TEF AND BENEFIT FROM MEMBERSHIP:

CLICK HERE TO JOIN.

Recommended Posts

Risteard
22 hours ago, ProDave said:

You are not testing at the loop through connection are you?

I suspect (s)he is.

32 minutes ago, Mastbruch said:

 

Right here goes.. When I then tested again I got 0.20 ohms whilst pinning on to the Earth and SL I then switched the switches and nothing but it seem to work if I press the switch off and press the test button again I get 19.99 then when I press the switch again and press test it goes to 0.20 and again press the switch then press test back to 19.99.

 

On this video he doesnt press the test button again.  

 

 

 

 

What brand of test equipment are you using?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Murdoch

OK.

 

Lets go back to basics

 

OP - Have you got a long piece of twin and earth? 

 

If you have, at one end strip the L and connect to the CPC using a wago or similar - then take the R2 reading between the L and CPC at the other end - note this reading down

 

Then remove the wago and redo the test - note down the reading

 

Then you will know what the "open" circuit reading is of the MFT - I suspect its 19.99

 

Hope fully this will help

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mastbruch
24 minutes ago, Murdoch said:

OK.

 

Lets go back to basics

 

OP - Have you got a long piece of twin and earth? 

 

If you have, at one end strip the L and connect to the CPC using a wago or similar - then take the R2 reading between the L and CPC at the other end - note this reading down

 

Then remove the wago and redo the test - note down the reading

 

Then you will know what the "open" circuit reading is of the MFT - I suspect its 19.99

 

Hope fully this will help

 

 

Thanks fellas.

 

Yes Murdoch I have a long piece of T&E I will do this ASAP

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mastbruch

Hi Murdoch just done as you said mate. With the Wago at one end I got a reading of 0.21 then I tested it without the Wago and got a reading on 19.99

Share this post


Link to post
Share on other sites
Murdoch
3 minutes ago, Mastbruch said:

Hi Murdoch just done as you said mate. With the Wago at one end I got a reading of 0.21 then I tested it without the Wago and got a reading on 19.99

 

Excellent

 

So now when you test you know that 19.99 is open circuit (no continuity)

 

So I would now retest the circuit at the light fitting and see what happens - remember only change 1 switch position then test, then the other and test....

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ardet R

It sounds as if you have got the results working correctly.

If you are testing and want the reading to update automatically without pressing test you have to pres the handsfree button beforehand so that handsfree is shown on the display (and press again once you have finished testing to stop the automatic measurement)

That may be why you have to press the test button again but the video did not.

Just to note the 0.21 was probably ohms and the 19.99 was probably kohms, always useful to be aware of the units in which you are measuring.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mastbruch

Just finish my dinner and will be on it again fellas and try at the circuit.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mastbruch

SORTED.

 

Thanks Fellas really appreciate all your help.

 

I tried it again on hands free and bingo open and closed circuit when I hit the switches.

 

 

Thank You

Share this post


Link to post
Share on other sites
kerching

Handsfree?

the only time my Fluke is hands free is when I put the strap around my neck!

 

what is this handsfree wizardry?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ardet R

We cannot tell you about the wizardry, because I am sure I heard somewhere that you are not a magician but an electrician.:coat

Share this post


Link to post
Share on other sites
kerching
19 hours ago, Ardet R said:

We cannot tell you about the wizardry, because I am sure I heard somewhere that you are not a magician but an electrician.:coat

Correct.....although in her younger days Debbie Magee could have leant me a hand

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

Terms of UseWe have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.