Jump to content

DONT STAY LURKING AS A GUEST,

JOIN TEF AND BENEFIT FROM MEMBERSHIP:

CLICK HERE TO JOIN.
  • 0

Clamp Meters ... again sorry


m4tty

Question

Just a quick one

I tried to use my pals screwfix clamp meter and couldnt get it working...prob werent using it right.

Do you just have to put the clamp jaws around main tail to see what its pulling or do you have to use the other prongs to detect voltage or will just the clamp suffice in getting amperage reading.

Thanks in advance

Link to comment
Share on other sites

4 answers to this question

Recommended Posts

Set on correct scale around a single meter tail. Loop of clamp at 90

Link to comment
Share on other sites

Also make sure the HOLD button (if fitted) is not pressed. This holds the reading say if you were in a poorly lit area so you can see what it is when you get into a well lit area. If the HOLD button is pressed when it is reaading zero it is only going to read zero.

Link to comment
Share on other sites

As Roys says, check the HOLD button , close the clamp around one cable only , allow the jaws to close properly, selector switch to the right range.

Link to comment
Share on other sites

be aware that if you include the return neutral (or phase, if you measuring the neutral) within the clamp, they will cancel out to give you a reading of 0A

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

Terms of UseWe have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.